Sperperiode België 2018

De sperperiode voor de solden van juni 2018 begint 31 mei 2018. Hieronder leggen we je haarfijn uit wat de sperperiode inhoudt en hoe jij hier je voordeel mee kan doen. 

 

Wat is de sperperiode?
De maand voor de grote solden wordt aangeduid met sperperiode of pre-soldenperiode. In deze maand mogen winkels niet adverteren met prijsverlagingen op de categorieën kleding, lederwaren (zoals tassen en portemonnees) en schoenen.

Wanneer is de sperperiode?
Dit jaar valt de sperperiode voor de zomersolden van 31 mei 2018 tot 29 juni 2018. De solden begint namelijk op 30 juni 2018. 

Waarom is de sperperiode ingevoerd?
De overheid wil alle consumenten de kans geven om een goede afweging te maken over hun uitgaven in de solden. Doordat de artikelen in bovenstaande categorieën niet afgeprijsd mogen worden in de maand voorafgaande aan solden, kan men beter inschatten of een product echt een fijne afprijzing te pakken heeft.

Ook biedt de sperperiode een helpende hand voor de kleinere ondernemers. Die houden met de sperperiode hun hoofd gemakkelijker boven water omdat zij dan niet nóg harder hoeven te concurreren met de grote ketens. Zo blijft een gevarieerd winkelaanbod gegarandeerd en ook dat komt u, de consument, ten goede.

Voordelen van de sperperiode
Zo kunt u dus beter bepalen of iets een goede deal is en weet u zeker dat u een eerlijke afprijzing gescoord heeft.Ook kunt u in deze tijd op uw gemak uitzoeken welke items u eventueel zou willen kopen tijdens de soldenperiode.Zo voorkomt u overhaaste beslissingen gebaseerd op tijdgebrek.
Ook zijn de kortingen extra spectaculair, omdat de artikelen een maand lang niet afgeprijsd mochten worden. U slaat kunt hierdoor flink uw slag gaan.

 

Gaat de sperperiode binnenkort afgeschaft worden?

Er gaan geruchten dat Kris Peeters van het Ministerie van Consumentenzaken de sperperiode voor de solden wilt afschaffen. Tijdens de solden mogen winkels geen kortingen aankondigen, alhoewel dit stiekem toch wordt gedaan. Kortingen die niet met nadruk gepromoot worden, worden tegenwoordig veel vaker gebruikt. Dit worden de ‘fluistersolden’ genoemd en zijn toegestaan tijdens de sperperiode. België is het enige Europese land dat een sperperiode wet heeft ingevoerd en deze discussie is al jaren volop in gang.

Stel dat de sperperiode wordt afgeschaft, wat zal er dan gebeuren met de kleinere winkels? Zullen zij de concurrentie kunnen bijbenen of zal hun ondergang steeds dichterbij komen? We zullen de uitkomst omtrent wel of geen sperperiode nog even moeten afwachten.